Therapie pas als het ‘echt mis is?’ Doodzonde

Thema: In het nieuws | Relatie | Favorieten

Het is bijna Valentijnsdag. Therapeute Sabine Hooijer opent juist in de week rondom 14 februari ‘de relatietelefoon’ om het stigma rondom relatietherapie te doorbreken. ‘Ik denk weleens: was een half jaar eerder gekomen.’

Wat is dat, de relatietelefoon?

,,In de week van Valentijnsdag kunnen mensen geheel kosteloos en vrijblijvend een half uur met mij bellen. Van 19.00 uur tot 21.00 uur is de lijn open. Mensen mogen bellen met een specifieke vraag over hun relatie, maar ook mensen die bijvoorbeeld een moeizame band hebben met een broer, zus of ouder kunnen bellen of mensen die een vraag hebben over een ingewikkelde vriendschap.”

Relaties onder druk - Praktijk Binding

Waarom is dit nodig?

,,Ik merk dat relatietherapie een enorm beladen onderwerp is. Mensen denken vaak: je houdt van elkaar, dus je hebt het leuk. Maar dat is helemaal niet vanzelfsprekend. Een relatie is iets waar je aan moet werken, net als dat je sporten helpt om je lijf fit en soepel te houden. Het is mijn missie om relatietherapie veel laagdrempeliger te maken. Investeren in een gezonde relatie is nodig. Therapie is niet het laatste redmiddel of de laatste strohalm.”

Nee?

,,Nee, juist niet. Als mensen al het gevoel hebben dat ze elkaar verloren zijn, dan kan ik de beste therapeut ter wereld zijn, maar dan wordt het erg moeilijk. Ik heb weleens koppels in mijn praktijk Binding in Barneveld die al tijdelijk apart zijn gaan wonen. Dan denk ik echt: ‘was een half jaar eerder gekomen, dan was de verbinding sneller teruggevonden.’ Kom je wel op tijd bij een therapeut dan is het herstellen van het vertrouwen zoveel makkelijker.”

Hoe komt het dat het zo lastig is voor koppels om die stap te zetten?

,,Omdat het toch een taboe is. Als ik op een verjaardag vertel dat ik relatietherapeut ben, schieten mensen bijna in de kramp. Misschien omdat ze bang zijn dat ik dan meteen hun relatie onder de loep ga leggen. Mensen vinden het misschien lastig om voor relatietherapie te kiezen vanwege een gevoel van falen of schaamte. Of ze zijn bang dat hun grootste angst uitkomt, dat de ander gaat zeggen dat het klaar is.”

Wat kun jij betekenen?

,,Ik zorg voor een veilige omgeving en laat mensen inzien waarom bepaalde dingen hen raken. Discussies gaan vaak helemaal niet om een vuilniszak die niet buiten wordt gezet of een afwas die niet gedaan is. Het gaat om gezien worden. Hoe belangrijk vindt mijn partner mij? In een veilige omgeving laat ik zien dat iedereen een goede reden heeft om te doen wat hij doet.”

En waarom deze actie dan juist met Valentijnsdag?

,,Omdat mensen in deze periode zich afvragen of ze nog iets leuks zullen doen voor hun partner. Zit hij of zij daar nog wel op te wachten? Of wil je wel met je partner uit eten als je het gevoel hebt dat je niks meer te bespreken hebt. Of geef je niks meer omdat je toch nooit wat terug krijgt? Met die vragen zijn mensen nu toch meer bezig.”

Hoe kun je voorkomen dat je op dit punt belandt?

,,Het is een cliché, maar vergeet elkaar niet te waarderen. Geef minimaal drie complimentjes op een dag: ‘Wat zit je haar leuk’ of ‘lekker gekookt’, het zorgt ervoor dat je partner zich gezien en gewaardeerd voelt. Kleine moeite en het heeft een grootse effect. Een andere tip, die veel lastiger is om uit te voeren is er vanuit gaan dat je partner dingen niet expres doet. Als hij of zij dingen onhandig aanpakt is dat niet met opzet. Je partner vergeet niet om de vuilniszak buiten te zetten om jou te pesten.”

Is van te voren opgeven voor de relatietelefoon nodig?

,,Dat is wel handig. Als mensen zich aanmelden, dan kunnen we een tijd afspreken die voor hen uitkomt. Het zou zonde zijn als mensen allemaal tegelijkertijd bellen en de telefoonlijn bezet is.”

Bron: Algemeen Dagblad

Therapie als het echt mis is - Praktijk Binding

Gerelateerde artikelen

Werkt relatietherapie voor ons?

Werkt relatietherapie voor ons?

Als relatietherapeut in Barneveld merk ik dat er nog een taboe hangt op relatietherapie. De drempel is vaak nog te hoog. Lees verder over de voors en tegens van relatietherapie.

Lees meer