Werkwijze

Kom je er alleen niet meer uit? Ben je het zat om altijd alles zelf te moeten oplossen? Of zijn er problemen in je relatie of gezin? Praktijk Binding zorgt met psychosociale therapie voor binding met jezelf, met je partner en/of met je gezin.

Fijne verbinding

Tijdens een zo kort mogelijke behandeling richt ik mij op de reeds aanwezige krachten, kennis en kunde, zowel van het individu, de relatie als van het gehele gezin. Door een fijne verbinding met jezelf en met de ander kun je afscheid nemen van oude patronen, leer je met problemen omgaan en weet je hoe je ze kunt voorkomen.

De kracht van therapie zit niet in het leren oplossen van problemen, maar in het goed leren zorgen voor jezelf in contact met je omgeving. Daarmee voorkom je problemen.

Maatwerk

Tijdens een zo kort mogelijke behandeling richt ik mij op de reeds aanwezige krachten, kennis en kunde, zowel van het individu, de relatie als van het gehele gezin. Door een fijne verbinding met jezelf en met de ander kun je afscheid nemen van oude patronen, leer je met problemen omgaan en weet je hoe je ze kunt voorkomen.

De kracht van therapie zit niet in het leren oplossen van problemen, maar in het goed leren zorgen voor jezelf in contact met je omgeving. Daarmee voorkom je problemen.

Ervaringsgerichte therapie

Ik maak de therapie praktisch door in onze gesprekken direct in te spelen op de onderwerpen en situaties waar je moeite mee hebt. Door ervaringsgerichte therapie, een vorm van psychosociale therapie, doe je in het hier en nu nieuwe ervaringen op. Je ontdekt welke oordelen en overtuigingen je meedraagt die mogelijk in de weg staan om mild naar jezelf te zijn. Zo ervaar je direct wat wel en niet voor je werkt, leer je hoe je op jezelf kunt vertrouwen en hoe je dat vervolgens kunt oefenen in het dagelijkse leven. Je zou een gesprek kunnen zien als een oefenplek; situaties doen zich voor in de therapie die parallel lopen met situaties in het dagelijkse leven.
Per sessie geef je aan waarover je het wilt hebben. Alles is welkom. Het geeft niet als je niet weet wat je wilt bespreken, dan heb ik vragen om samen te onderzoeken of er iets naar de voorgrond komt dat aandacht nodig heeft.

EFT

De zeer succesvolle Emotionally Focused Therapy, ontwikkeld door dr. Sue Johnson, kijkt naar problemen in relaties door de hechtingstheorie-bril. Tijdens deze vorm van relatietherapie staat het herstel van vertrouwen, veiligheid en intimiteit centraal. Een veilige hechting maakt je relatie een veilige haven. Een vertrekpunt van waaruit je de uitdagingen in het leven samen beter aankan en vooral meer samen kunt genieten.

Goede resultaten

EFT is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode. Zo blijkt uit onderzoek dat EFT een sterk positief effect heeft op de verbondenheid in een partnerrelatie. Daarnaast verbetert het intimiteit, vertrouwen, depressie en angst. Na EFT-relatietherapie verbeterde de relatie bij 86% van de koppels en 70-73% van de koppels herstelden volledig van relatieproblemen. EFT blijkt ook effectief bij koppels waarbij een van beiden last heeft van psychische of lichamelijke klachten zoals PTSS, depressie, verminderd seksueel verlangen, borstkanker, terminale kanker of stellen die een (chronisch) ziek kind hebben (https://www.eft.nl/).

Patronen in kaart

Terugkerende ruzie gaat niet over die vuilniszak die niet buiten is gezet, maar over de angst jezelf of de ander te verliezen in de relatie. De angst om niet gezien of verbonden te voelen. EFT helpt koppels beschermingsmechanismen en patronen van zichzelf en elkaar te begrijpen. Dat doen we door niet helpende, en vanuit hechtingsperspectief heel begrijpelijke, patronen in kaart te brengen. De relatie en de patronen zijn de cliënt.

EFT verloopt in drie fases. Eerst brengen we de negatieve patronen in kaart en ontdekken we hoe de escalaties steeds terugkeren. Met deze kennis kunnen we voorkomen dat het weer escaleert. Als het dan veilig voelt, verdiepen we de gesprekken door stil te staan bij de emoties onder het gedrag. Op die manier kan het gedrag veranderen in een meer helpende manier van contact maken met elkaar. Zodoende ontstaat er ruimte om elkaar te bereiken, te steunen en je weer emotioneel verbonden te voelen. Als laatste kijken we terug op wat geleerd is zodat de nieuwe patronen ook in de toekomst veiligheid, plezier en een stevige basis mogelijk maken.

Relatietherapie duurt gemiddeld tussen de 6 en 15 sessies, maar uiteraard bepalen jullie zelf hoeveel sessies jullie willen. Wel raad ik aan om ten minste 4 sessies in te plannen om vooruitgang te ervaren. De frequentie van de sessies is gemiddeld eens per één tot drie weken. EFT-relatietherapie is maatwerk en de duur en/of frequentie van de behandeling is voor elk stel anders.

Wat anderen zeggen

Benieuwd naar wat anderen zeggen over Praktijk Binding? Lees hieronder enkele reviews van mensen die individuele therapie, relatietherapie en/of gezinstherapie hebben gevolgd bij Praktijk Binding in Barneveld.