EFT therapie: wat is dat en hoe werkt het?
Thema: Relatie | Samen in gesprek | Therapie
Door: Sabine Hooijer
We horen steeds meer over EFT, een afkorting die staat voor Emotionally Focussed Therapy. Het is een methode voor relatietherapie om de verbinding tussen twee partners te herstellen en/of te verbeteren. EFT relatietherapie in Barneveld is altijd maatwerk maar wat is het en hoe werkt het?
Meer verbinding
Deze methode voor relatietherapie is gericht op het doorbreken van negatieve patronen en het uiteindelijk creëren van een veilige band, gebaseerd op emotionele toegankelijkheid. Het gevoel dat je op je partner kunt rekenen als het even niet goed gaat. Ben jij er voor mij? Jullie leren echt op elkaar af te stemmen, dat is wat anders dan elkaar aandacht geven of tijd met elkaar doorbrengen.
Levenslange liefde
Aan de basis van relatieconflicten liggen vaak hechtingsangsten en -behoeften. Wie zich als kind te weinig gezien en gehoord voelde, zal in relaties gaan ‘klampen’ of juist een muur optrekken. Beide niet bevorderlijk voor een levenslange liefde. Maar ook veilig gehechte mensen hebben baat bij EFT.
Wat doet een EFT relatietherapeut?
Een EFT relatietherapeut werkt met de emoties en behoeftes die onder het gedrag liggen. Als partners verschillen jullie van elkaar: jullie zijn allebei niet perfect en dat betekent dat jullie veel van elkaar moeten kunnen verdragen. Daar is voor nodig dat jullie je verbonden voelen, dat jullie relatie een veilige basis is.
Kernthema’s
Het uitgangspunt voor Emotionally Focussed Therapy is hechting. Jullie relatie is een hechtingsrelatie en dat betekent dat jullie heel belangrijk voor elkaar zijn. Juist daardoor ervaar je zulke heftige emoties. Die emoties verwijzen naar wat je van de ander wilt. Soms is dat heel ingewikkeld en doe je dat via een omweg, omdat je je behoeften niet weet of uit. Zo ontstaan door verwarrende signalen de negatieve patronen, die steeds terugkerende wisselwerking waar jullie niet uitkomen.
Bijna iedereen geeft weleens deze verwarrende signalen aan een ander en ze ‘werken’ op zekere hoogte. Met EFT relatietherapie Barneveld leren partners hun eigen aandeel in die negatieve dans te herkennen en toe-eigenen, waardoor er ruimte ontstaat voor een gesprek over waar het echt over gaat; het onderzoeken van die onderliggende diepere emoties en behoeftes en deze te leren uitspreken.
Bij EFT doet niemand het fout. Er wordt alleen gekeken naar de dynamiek, niet naar het gedrag van de een of naar het gedrag van de ander. De dynamiek is het gezamenlijke probleem en zo zorgt de relatietherapeut voor veiligheid voor beide partijen.
EFT
Grondlegger en bedenker van EFT is dokter Sue Johnson uit Canada. Toen ze begon als relatietherapeut merkte Johnson dat ze totaal niet effectief was. Dat veranderde toen ze besloot om emoties serieus te nemen. In die tijd was dat ongewoon omdat gedacht werd dat de relatie zo rationeel mogelijk benaderd moest worden en emoties waren de vijand, die onderdrukt moest worden. Door veel onderzoek en testen heeft Johnson uiteindelijk een methodiek ontwikkeld die volgens drie fasen verloopt.
Fase 1: Eerst brengen we de negatieve patronen in kaart en ontdekken we hoe de escalaties steeds terugkeren. Met deze kennis kunnen we voorkomen dat het weer escaleert.
Fase 2: Als het dan veilig voelt, verdiepen we de gesprekken door stil te staan bij de emoties onder het gedrag. Op die manier kan het gedrag veranderen in een meer helpende manier van contact maken met elkaar. Zodoende ontstaat er ruimte om elkaar te bereiken, te steunen en je weer emotioneel verbonden te voelen.
Fase 3: Als laatste kijken we terug op wat geleerd is zodat de nieuwe patronen ook in de toekomst veiligheid, plezier en een stevige basis mogelijk maken.
Ervaringsgericht
Anders dan andere methoden voor relatietherapie werkt deze methode ervaringsgericht. We praten niet over het gedrag, we praten niet over het gevoel, maar ervaren het in de gesprekskamer. Jullie negatieve patroon ontstaat namelijk ook ter plekke tijdens de relatietherapie. We gaan gelijk aan de slag met wat jullie ervaren aan neigingen of emoties. Je ervaart daardoor gelijk wat wel en niet werkt, je ziet gelijk als je partner rustiger op jou reageert. Jullie doen dus nieuwe manieren op wat voor jullie werkt. Deze gevoelde successen beklijven beter dan het erover praten met je ratio. Het helpt zeker om het te begrijpen maar juist door de fijne ervaringen maakt je brein nieuwe verbindingen aan waar later makkelijker op voort te borduren valt.
Bewezen succesvol
EFT is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode. Zo blijkt uit onderzoek dat EFT een sterk positief effect heeft op de verbondenheid in een partnerrelatie. Daarnaast verbetert het intimiteit, vertrouwen, depressie en angst. Na EFT-relatietherapie verbeterde de relatie bij 86% van de koppels en 70-73% van de koppels herstelden volledig van relatieproblemen. EFT blijkt ook effectief bij koppels waarbij een van beiden last heeft van psychische of lichamelijke klachten zoals PTSS, depressie, verminderd seksueel verlangen, borstkanker, terminale kanker of stellen die een (chronisch) ziek kind hebben.
Inmiddels werkt 87% van de relatietherapeuten met EFT, blijkt uit een enquête die Volkskrant Magazine (2023) samen met NVRG en EFT Nederland hield onder relatietherapeuten.
Relatietherapie voorkomt vechtscheidingen
Het feit dat de methode werkt, merken we ook aan de ontwikkelingen in Nederland. Steeds meer gemeenten bieden relatietherapie gratis aan. Stellen met thuiswonende kinderen kunnen terecht voor een (kortlopend) therapeutisch traject om hen aan te moedigen om een goede onderlinge relatie te hebben voor de kinderen. Het doel is om vechtscheidingen te voorkomen, de dynamiek van ongezonde relaties te doorbreken en hopelijk uiteindelijk de wachtlijst voor jeugdzorg te verlichten.
EFT is er voor stellen, maar ook voor gezinnen, collega’s, ex-partners en individuen. Je kunt EFT volgen in de vorm van een (online) training of therapie.
Relatietherapie is overigens geen garantie voor succes. Wel is uit onderzoek gebleken dat ‘EFT voor stellen’ voor veel mensen zeer positief heeft uitgepakt!
Resultaten EFT:
- Betere communicatie tussen partners.
- Negatieve patronen in de relatie worden doorbroken.
- Je leert jezelf en de ander beter kennen.
- Meer begrip door inzicht in elkaars onderliggende emoties.
- Meer vertrouwen, doordat jullie leren hoe je elkaar helpend kunt steunen.
- Meer affectie, genegenheid en intimiteit.
- Vermindering van gevoelens van depressie en angst.
- Vaardigheden om een ruzie te repareren door elkaar te leren snappen.
- Verdragen van verschil en genieten van elkaars authenticiteit.
Wil je ook de kracht van EFT relatietherapie ervaren? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of een kennismaking.
Ook interessant
EFT-relatietraining ‘Houd me Vast’: geef je relatie een boost
EFT-relatietraining ‘Houd me Vast’ kun je zien als de ‘light-versie’ van relatietherapie en is voor ieder stel die de verbinding wil verbeteren en herstellen.
Wanneer ga je in relatietherapie?
In mijn praktijk voor relatietherapie zie ik stellen relatietherapie uitstellen, helaas vaak tot het te laat is. Wanneer is het juiste moment om te starten?
Kinderen opvoeden? Deze 19 tips helpen jullie als ouders op weg
Door de jaren heen heb ik als gezinstherapeut én moeder basisprincipes verzameld die helpen bij opvoeden.