Relatieproblemen in je vakantie? Zo kun je ze voorkomen

Thema: Relatie | Therapie | Tips
Door: Sabine Hooijer

Vakantie is tijd om te ontspannen en samen te genieten. Misschien hoop je wel dat de vakantie je relatie goed zal doen. Helaas is de realiteit soms anders en blijkt de afstand te groot, lopen de irritaties snel op en is de verbinding ver te zoeken. Het goede nieuws: met de juiste aanpak voorkom je een relatiecrisis voor de tent.

Waardoor ontstaan problemen met je partner tijdens vakantie?

Van een druk en hectisch leven zitten jullie ineens weer 24/7 bij elkaar op de lip, mét kinderen. In het dagelijkse leven met alle goed afgestemde schema’s en taakverdelingen leefden jullie langs elkaar heen, merken jullie niet veel van jullie relatieprobleem wat mogelijk al aanwezig is. Daarom lukt het om die irritaties, spanningen en onbegrip te negeren.

Relatieproblemen in je vakantie

Jullie patronen gaan mee op vakantie

Je hoopt vurig dat de rust en het vakantiegevoel je relatie een boost zal geven, maar vergeet niet dat jullie patronen gewoon meegaan op vakantie. Er hoeft dus maar iets te gebeuren en jullie vervallen in die ouderwetse strijd. Eenmaal op vakantie erger jij je groen en geel aan je partner en moeten jullie de opvoeding weer samen doen. Je hebt niet het gevoel dat jullie samen één lijn trekken en merkt dat de opvoeding volledig op jouw schouders terechtkomt, want partner-lief wil ook vakantie.

Het kan dat je er achter komt dat jullie elkaar niets meer te melden hebben als de kinderen op bed liggen of juist zwijgend zitten te mokken van alle irritatie die dag. Alle spanningen en frustraties stapelen zich op en leiden tot die onvermijdelijke escalatie en schieten jullie in die ouderwetse strijd.

Lukt het om elkaar weer te vinden na gedoe?

Dan is het tijd voor een goed gesprek. Lukt het jullie in veiligheid en verbondenheid te delen wat jullie missen of hoe jullie nu naar de relatie kijken? Dan is vakantie een fantastisch moment. Meeste stellen lukt het, als de lucht eenmaal geklaard is, met een goed gesprek elkaar weer te begrijpen en in verbinding te komen. Maar als jullie dat thuis niet lukt met een goed gesprek, is de kans klein dat het op vakantie wel succesvol verloopt.

Vakantie werkt als een vergrootglas

Meestal is het beter om vóór je vakantie al aan de slag te gaan met jullie relatie, want een vakantie werkt als een vergrootglas. Hadden jullie al een fijne relatie, dan versterkt de vakantie dat gevoel en heb je een heerlijke vakantie. Als er spanningen zijn en het loopt niet goed, dan kan een vakantie je relatie verslechteren. Niet voor niets is er al jaren een piek te zien in de aanmeldingen voor relatietherapie na de zomervakantie en ook een stijging van het aantal echtscheidingen.

Wacht niet tot het te laat is

Pak daarom nu je kans om vóór je vakantie een afspraak te maken voor relatietherapie. Leer over jullie patronen, leer de strijd te stoppen en leer het contact te repareren. Want juist stellen die nieuwsgierig zijn naar elkaar en daardoor op de hoogte blijven van elkaar, blijven langer samen.

We kunnen veel doen in 1 of 2 gesprekken, een goede start maken met het herstellen van jullie communicatie en verbinding zodat jullie daar direct profijt van hebben in de vakantie. Dan is er minder irritatie, meer begrip, betere communicatie, oftewel veel vakantieplezier waarin jullie kunnen genieten van jullie kinderen en van elkaar.

Bij twijfel; neem gelijk contact op zodat ze kunnen onderzoeken of die paar gesprekken ook voor jullie van toepassing zijn.

Ook interessant

Werkt relatietherapie voor ons?

Werkt relatietherapie voor ons?

Als relatietherapeut in Barneveld merk ik dat er nog een taboe hangt op relatietherapie. De drempel is vaak nog te hoog. Lees verder over de voors en tegens van relatietherapie.

Lees meer