Overleeft jouw relatie de vakantie? Deze 12 tips helpen het leuk te houden

Thema: Relatie | Tips | Verbinding en liefde 
Door: Sabine Hooijer

Yes, vakantie! Samen genieten en herinneringen maken. Helaas liggen er ook ergernissen en irritaties op de loer en kan een vakantie relatieproblemen uitvergroten. Deze tips van relatietherapie Sabine Hooijer helpen om een relatiecrisis te voorkomen.

Vergrootglas

Een vakantie kan als een vergrootglas werken: hadden jullie al een fijne relatie dan versterkt de vakantie dat gevoel en heb je een heerlijke vakantie. Zijn er spanningen en het loopt niet goed? Dan kan een vakantie de boel verslechteren. Niet voor niets is er na de zomermaanden al jaren een piek te zien in de aanmeldingen voor relatietherapie en het aantal echtscheidingen.

Valentijnsactie - Gratis advies - Praktijk Binding

Tips om vakantie tot succes te maken

Is relatietherapie nog een brug te ver? Deze praktische tips kunnen helpen om een vakantieperiode tot een succes te maken, mits er een gezamenlijke wil is om de relatie goed te houden. Het is dus een taak voor beide partners, je kunt het niet alleen.

Dan hierbij de 12 tips die jullie mee kunnen nemen in de voorbereidingen van jullie vakantie:

  • 6 noodzakelijke tips om onnodige spanningen te voorkomen en
  • 6 leuke tips voor wat positieve input in jullie relatie tijdens de vakantie.

Noodzakelijke tips om onnodige spanningen te voorkomen:

1. Gesprekje vooraf:
– Bespreek met elkaar jullie behoeften. Hoe zie jij de vakantie voor je? Wat wil jij in de vakantie en wat niet?
– Klaar de lucht voordat je op vakantie gaat. Zit er iets dwars? Neem voor de vakantie tijd om er met elkaar uit te komen. Doe dit ook tijdens de vakantie met een oprechte nieuwsgierigheid. Stel bewust vragen en luister naar wat de ander bezighoudt.

2. Ga uitgerust op vakantie.

3. Zijn jullie het oneens met elkaar tijdens de vakantie, bespreek dat pas als de kinderen op bed liggen. Onthoud daarbij dat het dan NIET gaat om gelijk krijgen maar om elkaars meningen horen én begrijpen. De mening van de ander hoef je niet over te nemen, begrijpen is wel belangrijk. Sluit eventueel een compromis.

4.Kies in je communicatie voor de ‘ik-boodschap’ in plaats van de ‘jij-boodschap’. Dat maakt een enorm verschil! Ook naar de kinderen. Als je spreekt in Ik-boodschappen benoem je GEDRAG, GEVOEL en GEVOLG. In de vakantie klinkt dat bijvoorbeeld zo:
Ik merk dat ik het vervelend vind dat de ontbijtspullen blijven staan, zo kan ik me niet goed ontspannen. Wil je met mij meedenken hoe we dat samen kunnen oppakken?

5. Verwachtingsmanagement:
– Verwacht dat er verschillen naar boven komen en dat gedoe erbij hoort. Dat geeft niets als je het contact daarna maar repareert.
– Verwacht sowieso niet te veel, niet te veel romantiek en gezelligheid. Een vakantie moet inderdaad leuk zijn, maar verloopt nu eenmaal niet perfect. Daarnaast nemen jullie alle relatie- en gezinspatronen mee. Ook dat is geen probleem, zeker niet als je erop instelt dat het kan gebeuren, er gewoon bij hoort. Dan kun je milder reageren en til je er minder zwaar aan.

6. Kijk naar je eigen gedrag: choose your battles! Leg dus niet op elke slak zout.

En 6 leuke tips, om de kans op een LEUKE vakantie te vergroten:

1. Neem de tijd om op te laden, je ‘emmertje’ weer leeg te gooien. Dat is niet egoïstisch, jij hebt ook vakantie en het helpt enorm goed om flexibeler met situatie om te gaan.

2. Breng tijd door als partners, bijvoorbeeld als de kinderen slapen of bij het animatieteam zitten. Dat kan ook in het klein; een wandeling, kijk een film, doe een spelletje, geniet samen van lekker eten of masseer elkaar.

3. Gespreksvragen voor een verdiepend gesprek voor meer verbinding: 36 vragen voor meer verbinding in je relatie

4. Maak vooraf de afspraak dat jullie de hele vakantie hardop zeggen wat je waardeert aan de ander.

5. Probeer iets nieuws samen, met of zonder de kinderen. Adrenaline zorgt er namelijk voor dat je nader tot elkaar komt. Wellicht heb je de mogelijkheid om te kanoën, bergbeklimmen, workshop sushi maken of leuke outdoor-activiteiten.

6. Focus op de overeenkomsten! Waar komen jullie interesses, waarden en normen of opvoeding overeen?

Fijne vakantie lieve mensen!

Ook na de vakantie zijn jullie evengoed van harte welkom voor relatietherapie als de spanningen toch zijn opgelopen en de vakantie je twijfels heeft doen vergroten. Trek aan de bel: het hoeft niet te laat te zijn.

Ook interessant

Werkt relatietherapie voor ons?

Werkt relatietherapie voor ons?

Als relatietherapeut in Barneveld merk ik dat er nog een taboe hangt op relatietherapie. De drempel is vaak nog te hoog. Lees verder over de voors en tegens van relatietherapie.

Lees meer