Werkt relatietherapie voor ons?

Thema: Relatie | Samen in gesprek | Therapie 
Door: Sabine Hooijer

Als relatietherapeut in Barneveld merk ik dat er nog een taboe hangt op relatietherapie. De drempel is vaak nog te hoog omdat men vaak niet goed weet wat het inhoudt. Mensen denken vaak dat de relatie vanzelf moet gaan als je van elkaar houdt. Ook hoor ik met regelmaat dat mensen denken dat als er relatieproblemen zijn, er blijkbaar onvoldoende liefde was. Niets is minder waar.

Werkt relatietherapie voor ons?

Wanneer relatietherapie?

Veel stellen wachten te lang met zich aan te melden voor relatietherapie. Er zijn verschillend onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat stellen gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar wachten voordat ze met hun relatieproblemen in therapie gaan. Helaas zie ik in mijn praktijk dat het dan vaak te laat is. Dan zijn de wonden te diep en de afstanden te groot. Hoe eerder je start met relatietherapie, hoe beter!

Waarom mensen niet snel voor relatietherapie kiezen

Veel mensen denken dat relatietherapie zwaar, zweverig of moeilijk is. Dat er zaken besproken worden waar je nog niet aan toe bent of niet wilt dat ze besproken worden. Stellen vinden dat ze het zelf moeten kunnen oplossen, zien het nut niet of het voelt als een inbreuk op hun privacy.

Uit onderzoek en mijn ervaringen in de praktijk blijken stellen de volgende redenen te hebben om de relatietherapie uit te stellen:

  • Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je relatie niet perfect is.
  • Ze zijn bang dat het voorstellen van hulp de relatie nóg meer beschadigt.
  • Ze zijn bang voor wat er allemaal op tafel komt als ze in therapie gaan.
  • Welke beerput zal er opengetrokken worden?
  • Ze zijn bang dat ze horen dat hun relatie niet meer te redden is.
  • Ze zijn bang om te moeten veranderen of dat de relatietherapeut partij kiest.
  • Ze vinden het eng om hun hele hebben en houden op tafel te leggen. Dat zijn ze niet gewend en dat voelt kwetsbaar en klein.
  • Ze zijn bang dat hun partner dan niet fijn reageert of schrikt.
  • Daarnaast hoor ik met name mannen zeggen dat ze hun eigen problemen voor zich willen houden om de ander te beschermen.

Kwetsbaar

Het klopt dat er niets spannender is dan praten over je diepste gevoelens met je partner, de allerbelangrijkste persoon in je leven. Op de eerste plaats omdat veel mensen het sowieso moeilijk vinden om hun eigen diepste gevoelens toe te laten en te voelen, laat staan als er iemand naar je kijkt. Nog enger is wanneer het die belangrijkste persoon niet lukt om er dan voor je te zijn. Op die momenten kun je wel door de grond zakken, dan voel je je alleen en schaam je je. Dat willen mensen voorkomen, het risico dat je wordt afgewezen door jouw allerbelangrijkste persoon. Dan liever de relatie zo houden dan dat je te horen krijgt dat het klaar is.

Status quo als comfortzone

Door bovenstaande angsten kiezen stellen liever voor de comfortzone. De terugkerende ruzies lopen namelijk altijd hetzelfde en na een tijdje lijkt het, weliswaar aan de oppervlakte, weer gewoon, zoals altijd. In de onderzoeken kwamen onderstaande argumenten telkens voorbij om in eerste instantie niet in beweging te komen:

  • genoegen nemen met hoe het is, want geen relatie is nu eenmaal perfect;
  • we doen wel wat leuks samen: uit eten, weekendje weg; belangrijk, maar dan wil je het wel gezellig houden en blijft het ‘goede’ gesprek vaak uit;
  • in beweging komen is een goed idee, maar niet nu: we hebben even genoeg aan ons hoofd en trouwens als dat over is, dan komt het ook wel weer goed met ons;
  • scheiden is ook een optie.

Gegronde redenen om niet voor relatietherapie te kiezen

Uit andere onderzoeken en artikelen komen ook gegronde redenen voor om niet voor relatietherapie te kiezen, omdat als jij je met deze redenen aanmeldt de kans van slagen zeer klein gaat zijn.

  • Gebrek aan motivatie bij één van de partners
  • Er is een ander in het spel
  • Minachting voor de partner
  • Te weinig zelfreflectie
  • De verwachting (of eis) dat de therapie je partner stevig aanpakt om hem/haar te veranderen
  • Ernstige verslavingen
  • Psychische stoornissen die het dagelijks functioneren beperken
  • Huiselijk geweld

Kies voor relatietherapie, kies voor een succesvolle en toekomstbestendige relatie

Veel stellen geven aan dat de pijn van het niets doen steeds meer ging schuren, dat ze steeds meer vastliepen in hun relatie en de pijn dus groter werd voor hen uiteindelijk de reden was om toch te kiezen om hulp te zoeken bij hun relatieproblemen. Mensen kregen heimwee naar vroeger, hoe het eerder was en dus misschien weer kan zijn. Of voelden zich erg alleen in de relatie. Een andere reden wat mensen vaak aandragen is dat er nog maar weinig over was van het samen-sterker maar wel vaker tegenstanders waren. Ook een goed voorbeeld willen zijn naar kinderen maakt dat stellen in beweging kwamen. Een deel van de stellen ondernam actie vanuit een positief verlangen naar elkaar en naar hoe het was. Een ander deel gaf aan te willen voorkomen dat ze elkaar zouden verliezen. Soms werd de één ook voor het blok gezet door de ander.

Liefde is er vaak nog

Verder zie ik vaak in de praktijk dat de liefde er vaak nog is, alleen wordt het overspoeld door patronen, angsten, boosheid en/of het leven met zijn uitdagingen. Daarnaast zorg ik als relatietherapeut dat we alleen doen en bespreken wat jullie willen. Ik werk met de EFT wat zorgt voor een fijne en veilige omgeving waarin we stapsgewijs verdiepen. Ik let erop hoe jullie erbij zitten en check dat ook regelmatig. We doen niets zonder jouw toestemming. En er wordt ook gelachen.

Samen leren dragen van wat moeilijk is

Mensen denken ook vaak ten onrechte dat ze eerst hun eigen gevoel moeten kunnen toelaten, kennen en doorvoelen voordat ze het met hun partner kunnen bespreken. Juist door in therapie te gaan leren jullie samen hoe jullie dat ook echt samen kunnen doen, samen leren dragen wat alleen misschien niet te dragen is. Samen dragen werkt beter want je voelt je gesteund door elkaar wat de verbinding versterkt.

Met welke verwachtingen stapten de stellen bij de EFT-therapeut naar binnen?

  • Ik verlang naar rust en ontspanning in de relatie.
  • Ik wens dat we energie krijgen van elkaar.
  • Ik verlang naar een warm en hecht gezin.
  • Ik wil me weer trots voelen op ons.

Mensen gaan opgelucht naar huis, met meer kennis over zichzelf en de ander. Gaan snappen waarom ze doen wat ze doen en wat de ander eigenlijk nodig heeft. Er komt meer taal om zaken tactvoller en liefdevoller te bespreken. Met handvatten hoe je de ander wel helpend steunt. Hoe je wel fijn kunt reageren. Hoe je de ander van betekenis kan zijn. Mensen gaan met moed en energie naar huis. Krijgen hoop en voelen zich gezien. Pakken elkaar vaak vast in de therapie. Kijken naar elkaar zoals ze deden in het begin van hun relatie. De relatie en het samenzijn voelt lichter.

Herkenbaar en wil je kennismaken om te kijken of relatietherapie ook voor jullie kan werken? Neem vrijblijvend contact op!

Ook interessant