Echt leren luisteren in je relatie? Zo pak je dat aan

Thema: Samen in gesprek | Tips
Door: Sabine Hooijer

Echt naar elkaar luisteren in je relatie heeft grote voordelen, zoals meer verbinding en verdieping. Maar dat is niet zo makkelijk als we denken. Relatietherapeut Sabine Hooijer geeft praktische tips om echt te leren luisteren in je relatie.

Wat is écht luisteren?

Echt goed luisteren in je relatie betekent dat je zo min mogelijk doet en tegelijkertijd zoveel mogelijk aanwezig bent.

Gezellig feestdagen - Praktijk Binding

Wat zijn de valkuilen in de communicatie met je partner?

Een grote valkuil is dat je vooral reageert in plaats van luistert. Ook al zag je de oplossing al van mijlenver aankomen en is jouw oplossing voor het probleem van de verteller goed passend, dat is niet écht luisteren. Het geven van kritiek of reageren vanuit je eigen irritatie, ook al is het terecht, is dat ook niet. Je luistert dan namelijk niet meer naar het verhaal van de ander, je luistert meer naar de stem in jou die al aan het bedenken is welke briljante dingen je kunt zeggen. Als je met goedbedoelde adviezen of een eigen ervaring komt, dan ben je niet meer met de aandacht bij de ander. Dan luister je om goed te kunnen antwoorden in plaats van het verhaal van de ander te begrijpen. Het risico op misverstanden is dan groot.

Wat maakt goed luisteren naar je partner lastig?

In mijn praktijk voor relatietherapie in Barneveld zie ik vaak dat partners het lastig vinden om een beleving volledig te horen, omdat ze ten onrechte bang zijn dat ze alles moeten aanvaarden en overnemen. Je hoeft het alleen te accepteren dat dit de beleving van de ander is, hoe gek het misschien ook klinkt in jouw hoofd.

Waarom is echt luisteren belangrijk voor een relatie?

Écht luisteren is onderdeel van een langdurige, respectvolle en liefdevolle relatie. Je sluit namelijk veel meer aan bij de ander als je de wensen en behoeften hoort door het verhaal van je partner. Wanneer je empathisch luistert, dan doe je je best om je in te leven in de wereld van je partner en ben je oprecht geïnteresseerd in de emoties en belevingen erachter. Als jouw partner ongecensureerd en ononderbroken zijn of haar verhaal mag doen, dan werkt dat verhelderend en helend. De ander voelt zich echt begrepen als de gevoelens geuit kunnen worden in een veilige sfeer, waar veel geduld is. Meestal willen vertellers gewoon hun verhaal doen, omdat het oplucht en ze voelen dat ze er niet alleen mee hoeven te blijven zitten. Vaak vinden ze uiteindelijk toch hun eigen oplossingen en die passen het beste.

De kracht van echt luisteren

En het gaat verder, want de verteller kan zich zodanig veilig gaan voelen door jouw geduldige manier van luisteren dat hij/zij de diepste kwetsbaarheden met jou durft te delen. Dat leidt niet alleen tot grote opluchting en verlichting, maar zorgt ook voor goed contact en verdieping van jullie verbinding. En misschien is het mooiste effect wel dat wanneer de vertellende partner zich gehoord én gesteund voelt, dat het gevoel van eigenwaarde groeit want ‘he, ik kan mijn eigen oplossingen bedenken’, en ‘he, jij vindt ook dat ik dat kan, want je geeft mij die ruimte’ en ‘he, je vindt mij dus belangrijk genoeg om aandacht te hebben voor mijn verhaal’. Dit is toch het mooiste cadeau dat je iemand kan geven?

Echt leren luisteren; hoe doe je dat?

Zie onderstaande tips voor écht goed luisteren om je partner te steunen en jullie verbinding te verdiepen.

  • Doe niets dan stil luisteren; onderbreek niet, stel niet gerust, geef geen advies of troost. Laat de ander bepalen waar het gesprek over gaat en welke kant het op gaat.
  • Naast het luisteren naar woorden, kijk naar de lichaamstaal en het gevoel achter het verhaal dat de verteller laat zien.
  • Merk je een oordeel op bij jezelf? Hou deze voor je en probeer in plaats daarvan de ander te begrijpen.
  • Probeer de wereld van de ander te zien door zijn of haar ogen.
  • Als je even niet weet wat je moet zeggen of doen; zeg dat of stel vragen om de ander zijn verhaal te doen. Wees oprecht geïnteresseerd in de antwoorden. Let op: dat is wat anders dan vragen stellen vanuit je eigen nieuwsgierigheid. Voorbeelden: ‘Ik weet niet goed wat ik moet zeggen’, ‘Dit moet moeilijk zijn voor jou’ of ‘Wil je daar meer over vertellen, hoe dat voor jou was?’. Kijk uit met wie, wat, waar, wanneer en waarom vragen. Het haalt de ander uit zijn verhaal en van een ‘waarom’-vraag schieten mensen vaak in de verdediging.

Echt luisteren in een relatie gaat dus over aanwezig zijn, met al je aandacht, je hoofd én je hart bij de ander zijn.

 

Als ik je vraag om naar mij te luisteren en je begint mij advies te geven dan doe je niet wat ik je vraag.
Als ik je vraag om naar mij te luisteren en je begint mij te vertellen dat ik niet mag voelen wat ik voel, dan neem je mijn gevoelens niet serieus.
Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij denkt dat je iets moet doen om mijn probleem op te lossen, dan laat je mij in de steek, hoe vreemd dat ook mag lijken.
Dus alsjeblieft, luister naar mij en probeer mij te begrijpen.
En als je ook wilt praten wacht dan even tot ik klaar ben en dan beloof ik dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

Leo Buscaglia

Ook interessant