Lichamelijke klachten door stress? Je relatie heeft grote invloed op je gezondheid

Thema: Relatie | Verbinding en liefde
Door: Sabine Hooijer

Een stressvolle relatie kan een negatief effect hebben op je gezondheid én levensverwachting, blijkt uit onderzoek. Zelfs als je verder gezond leeft. Relatietherapeut Sabine Hooijer legt uit hoe dat zit.

Minder stress door aanrakingen en steun

Uit studie blijkt dat mensen met een stabiele liefdesrelatie minder stress ervaren. Door knuffelen, betrokkenheid en steun blijken zij het vermogen te hebben om de productie van het stresshormoon cortisol te verlagen. Tegelijkertijd verhogen die handelingen ook de dopamine, een stof in de hersenen die onder andere zorgt voor kalmte en energie. Daarnaast geven liefdevolle aanrakingen, hoe klein en vluchtig ook, de miljoenen zenuwuiteinden in je huid een seintje aan je brein om oxytocine te produceren. Dit wondermiddel vermindert stress drastisch. Verbondenheid werkt dus als een buffer tegen stress, zo ervaren stellen die gebruikmaken van elkaars steun in een stressvolle situatie (zoals bij ziekte) minder gevolgen van die stress. 

Valentijnsactie - Gratis advies - Praktijk Binding

Sterker hart door knuffelen

Het knuffelhormoon oxytocine helpt ook je gezondheid op peil te houden omdat het een positief effect heeft op de prestaties van je hart. In een goede relatie is het risico op het krijgen van een hartaanval een stuk lager, zo blijkt uit onderzoek dat mensen met een fijne relatie over het algemeen een gezonder hart- en vaatstelsel hebben. Andersom blijkt dat mensen met een ongelukkige relatie meer stress en eenzaamheid ervaren, waardoor de kans op een verhoogde bloeddruk en hartaandoeningen hoger is.

Gezonder lijf door emotionele steun

Wanneer je een relatie hebt van goede kwaliteit dan kan het helpen je immuunsysteem te stimuleren. Daarentegen kan veel stress en onenigheid in een relatie zorgen voor toename van de ontstekingsstoffen in het bloed, terwijl een harmonieus huwelijk juist de ontstekingswaardes kan laten dalen. En dat niet alleen; een liefdevolle relatie verlaagt de kans op geheugenverlies en op latere leeftijd zelfs het risico op dementie. Ook nu heeft het knuffelhormoon oxytocine een positief effect op je lichaam omdat het je spijsvertering, genezing en groei bevordert. Het werkt ook als een pijnstiller. Zo herstellen mensen die kunnen rekenen op een belangrijke ander en emotionele steun ontvangen beter van een (hart)operatie.

Meer veerkracht en zelfvertrouwen

De positieve effecten gelden niet alleen voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de geestelijke gezondheid. Een partner waarop je kunt rekenen als het even minder goed met je gaat, maakt dat je je minder alleen voelt. Daarnaast voel je je zekerder om eropuit te gaan, nieuwe avonturen en plekken te ontdekken omdat je weet dat je altijd op iemand kan terugvallen thuis. Door deze steun durf je misschien datgene te doen wat je graag wilt, maar eigenlijk te spannend vindt.
Door deze emotionele betrokkenheid van je partner wordt ook je vermogen om te leren vergroot, o.a. doordat de stress lager is en je daardoor meer rust en ruimte in je hoofd en lijf hebt om nieuwe ervaringen en kennis tot je te nemen. Maar natuurlijk ook omdat je partner je kan inspireren en motiveren of zelfs een liefdevolle spiegel kan voorhouden zodat je naar jezelf kunt leren kijken, jezelf leert kennen en kunt kiezen voor ontwikkeling. Het versterkt je zelfbeeld. Emotioneel verbonden mensen zijn zelfstandiger en veerkrachtiger.
En vergeet het wondermiddel het knuffelhormoon oxytocine niet. Een knuffel geeft je een gevoel van begrip en niet alleen zijn. Een knuffel brengt je in contact met je gevoel en het vergroot je gevoel van vertrouwen en veiligheid. Knuffelen vergroot je geluksgevoel en leidt tot wederzijds affectie.

Kleinere kans op depressie en angststoornis

In een relatie waar veel en langdurige conflicten zijn, is de kans op stemmings- en angststoornissen groter. Een studie van de Universiteit van Michigan, die het effect van sociale relaties op depressie onderzocht, vond dat depressie aanzienlijk verminderd was bij mensen met sterke, zinvolle relaties. Het ontvangen van dagelijkse emotionele steun blijkt beschermend te werken tegen het ontstaan van depressies en angststoornissen. De studie concludeerde: “Eén op de zeven volwassenen die geen goede, sterke sociale relaties heeft, zal jaren later een zware depressie ontwikkelen terwijl slechts een op de vijftien mensen, die wel goede, sterke sociale relaties heeft, een depressie zal ontwikkelen.

Langer leven

Al deze bovengenoemde positieve effecten van een fijne relatie vergroten je kans op een langer leven. Niet alleen hebben mensen met een goed huwelijk een hogere overlevingskans bij kanker, uit onderzoek blijkt dat “tijd doorbrengen met de dierbaren die je lief hebt een extreem positief effect op de gezondheid heeft en het risico op een vroege dood met de helft kan verminderen.” Dit effect is zelfs te vergelijken met het stoppen met roken. Het effect is zelfs groter dan het effect dat optreedt bij het voorkomen van overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging.’’ Onderzoekers beargumenteren zelfs dat de afwezigheid van hechte sociale relaties een risicofactor is voor vroegtijdig overlijden.

Relatietherapie

In een liefdevolle relatie heb je niet alleen meer plezier, maar ook een hogere levensverwachting. Je gesteund weten en je niet eenzaam voelen, blijkt dus van levensbelang. Investeer daarom in je relatie, voor een sterke emotionele verbinding waar je blindelings op elkaar kunt rekenen. Relatietherapie gaat dus verder dan alleen je relatie. Je investeert indirect ook in je gezondheid.

Ook interessant